Ahogy mi a ProDSP-nél csináljuk

Legyen szó akár hagyományos (fosszilis) üzemanyaggal hajtott gépjárművekről, akár az e-mobilitás ágazatának legújabb fejlesztéseiről, az autóipari elektronika az egyik legfontosabb eleme a modern autógyártásnak. A végtermék kifogástalansága nagymértékben múlik a professzionális gyártósori teszteléseken, amely folyamatnak a kulcsát maguk a tesztrendszerek jelentik. A ProDSP évtizedes tapasztalattal gyárt és fejleszt ilyen rendszereket. Ezt a folyamatot járjuk körül röviden a következő blogbejegyzésünkben.

Az elmúlt néhány év ellátási és gazdasági problémái ellenére az autógyártás még mindig jelentős tényező a világpiacon. A trendek egyre inkább az elektromos autók irányába mutatnak, amit jól bizonyít, hogy 2021-ben megduplázódott az elektromos autók értékesítése, és előrejelzések szerint 2030-ig akár 30%-ra is kúszhat ez az arány.

A ProDSP régóta foglalkozik gyártósori tesztrendszerek fejlesztésével és építésével, amelyekkel elsősorban a magyarországi autóipari fejlesztőközpontoknak és elektronikai gyáraknak szállítunk, ezáltal is támogatva az iparág feljődését és prosperitását. De milyen tesztrendszerekről is beszélünk, és melyik mire való?

Alapvetően kétféle tetsztrendszerrel foglalkozunk: termékvalidációs teszterekkel, melyek a termékfejlesztés során kapnak szerepet, és gyártósori teszterekkel, amelyekkel a gyártás során beültetett nyomtatott áramköröket (PCBA-kat) és a bedobozolt, végszerelt elektronikai alkatrészeket tesztelik megrendelőink, a gyártó cégek.

Validációs tesztelés

Cégünk kiemelt fókuszában vannak az autóipari fejlesztő központokban használt Design Validation (DV) és Product Validation (PV) teszterek és teszttornyok, valamint a kapcsolódó konfekcionált tesztkábelek és a teszteléshez szükséges vezérlő szoftverek.

A validációs tesztelésnél a Design Validation Tester (DV) eljárások során arról kaphatunk átfogóbb képet, hogy a termék tervek hosszú távon, extrém körülmények mellett is működőképesek-e, és megfelelnek-e a kívánt fogyasztói igényeknek.

Ezzel szemben a Product, Process Validation Tester (PV) típusú megoldások már a gyártási folyamatról, illetve magáról a termékről adjanak egy átfogó képet az elvárt fogyasztói minőség tekintetében.

Gyártósori tesztelés

A gyártósori tesztelések több szempontból is hasznosak.  Egyrészt a hibás termékek azonosítása és kiszűrése a feladatuk, másrészt magukat a gyártási/összeszerelési folyamatokat is ellenőrizni tudjuk.

A funkcionális verifikációs teszterek segítségével (FVT) a PCB-t (NYÁK-ot) teszteljük, amelyre az alkatrészek beültetése után, egy automatikus optikai ellenőrzést követően kerül sor. Ebben az esetben tűágyas tesztereket használunk.

A PCB végleges házba való beszerelése után általában elvégezzük az End-Of-Line (EOL) tesztelést is, amellyel a már kész berendezés funkcionalitását és teljesítményét tudjuk monitorozni. Ebben az esetben csak a végső csatlakozókra csatlakozva végezzük a tesztelést.

Méréstechnikailag ez a folyamat áram-, feszültség- és frekvenciamérést jelent, de mivel a tesztelendő alkatrészek túlnyomó többsége processzoros vezérlésű, így a tipikus protokollok használatával is kommunikálunk velük.

Konklúzió

A ProDSP-nél komplex megoldásokat nyújtunk a gyártósori tesztelés összes lényeges dimenziójában. Nem összeszerelő gépeket építünk, hanem tesztberendezéseket. Emellett hardverfejlesztéssel is foglalkozunk, tehát mi is tervezünk olyan termékeket, amelyeket tesztelünk.

Mivel az autóiparban kulcsfontosságú kérdés a beépülő elektronikai alkatrészek gyártása, ezért folyamatosan a szakmai sztenderdek maximumát kell hoznunk, haladva az aktuális technológiai fejlesztésekkel, trendekkel és speciális körülményekkel.

Szerző:
Bilau Zoltán, Chief Business Development Officer

Blog

  • Összes
  • Egyéb
  • Esettanulmány
  • Default
  • Title
  • Date
  • Random
Még több betöltése Összes betöltése a SHIFT billentyű nyomva tartásával Összes betöltése