rolunk

Az autóipari tesztrendszerek
aktuális kérdéseiről tanácskoztak a ProDSP szakmai napján

A konferencia célja, hogy a meghívott iparági szakértők számára lehetőséget teremtsen a legújabb fejlesztések és tapasztalatok megosztására. A meghívott előadók segítségével olyan gyakorlati információkat kaphattak a résztvevők, amelyet a munkájuk során hasznosíthatnak majd.

Az autóiparon belül az elektronikai tesztelés egy kulcsfontosságú terület, mégis keveset beszélünk róla. Ez a szakterület pedig nagy hozzáadott értékű, komplex mérnöki tevékenységet kíván, amely szakértelemmel számos magyarországi cég rendelkezik. Az elektronikai tesztelés mind a termékfejlesztés mind a gyártás során meghatározó része az automatizált folyamatoknak.

„Az autóipari tesztrendszerek témakörében eddig kevés olyan fórum állt rendelkezésre, ahol a szakemberek megoszthatják egymással szakmai nézeteiket, ezért úgy döntöttünk, hogy lehetőséget biztosítunk erre az iparág szereplői számára” – mondta Molnár Károly a ProDSP Technologies Zrt. vezérigazgatója, a szakmai nap megálmodója.

A szakmai fórumon az iparág jelentős szereplői képviseltették magukat előadóként, illetve meghívott vendégként.

A Vincotech, a Mitsubishi Electric Corporation leányvállalata kiváló minőségű teljesítményelektronikai modulokat fejleszt és gyárt motorhajtásokhoz, megújuló energiaforrásokhoz és elektromos autótöltőkhöz. A vállalat a digitalizáció útjára lépett, hogy felgyorsítsa folyamatait, beleértve az ügyfelek gyors, flexibilis kiszolgálását is. Ennek keretén belül született meg az integrált karakterizációs rendszer gondolata, amely magába foglalja a mérési és kiértékelési procedúrák gyors, hatékony elvégzését. Dr. Manhertz Gábor a cég fejlesztő mérnöke, a rendszer működésén keresztül prezentálta a karakterizációs folyamatot.

Pozsár Csaba, a Robert Bosch Kft. szakértője a felhőtechnológiák használatának előnyeit mutatta be a mérési adatok kezelése során. Előadásában hangsúlyozta, hogy a tesztek során keletkezett mérési adatok automatizált tárolása, feldolgozása és kiértékelése jelentős költségoptimalizációs lehetőség a szervezeteknek. A felhőtechnológia révén jól skálázható és az emberi hibákat is megnyugtatóan kezelő rendszerek fejlesztésére van mód.

A gyakorlati tapasztalatok az ipari tesztrendszerek esetében nagyon hasznos információkat jelentenek a szakemberek számára. 

Dobos Mátyás rendszertervező mérnök, az autóipari tesztelésben eltöltött több éves tapasztalattal rendelkezik. Előadásában bemutatott egy szigetelési ellenállás tesztelésében gyakran alkalmazott eljárást és annak hatékonyságnövelő lehetőségeit. Ezek a környezeti és elektromos tesztekkel kapcsolatos tapasztalatok egy tesztberendezés tervezésekor valós segítséget jelenthetnek.

Bilau Zoltán, a ProDSP üzletfejlesztési vezetője szerint a tesztelő célgépek fejlesztése, gyártása utáni ellenőrzése kritikus pont. Előadásában egy konkrét berendezés ellenőrzésén keresztül mutatta be, hogy milyen módszerekkel vizsgálják a termék gerjesztésének helyességét, illetve, hogy a tesztberendezés által szolgáltatott teszteredményeket milyen ismert módszerekkel érdemes elemezni. A bemutatott esettanulmányok rávilágítottak arra, hogy a kvantitatív és a nem kvantitatív ellenőrzésekkel milyen fejlesztési (hardver és szoftver) problémákat sikerült kiszűrni.

A szakmai napon élettartam tesztelésről is szó esett. Antal Balázs tesztrendszer fejlesztő mérnök tapasztalatai megosztásakor kitért a tesztelések folyamán felmerülő problémákra, azok megoldásaira, mindezt úgy, hogy azok általánosan, sokféle terméknél is használhatók legyenek.

A rendezvény záróelőadásában Dr. Balogh László a ProDSP vezető rendszerfejlesztője a tesztrendszerek szoftveres kihívásaiba avatta be a részvevőket. Az általános metodológiai ismertetésén túl, a specifikáció, az interfészek, a komplex szoftver rendszerek dekompozíciója, a tesztelés és az utókövetés is napirendre került.

A ProDSP szakmai nap az előadók részvételével rendezett kerekasztal-beszélgetéssel ért véget.

A tartalmas, jó hangulatú szakmai nap reményeink szerint csak a kezdet. Szeretnénk hagyományt teremteni és évről-évre lehetőséget biztosítani az ipari tesztrendszerekkel foglalkozó vállalatok szakértőinek az eszmecserére, a közös gondolkodásra. 

prodsp szakmainap 10
Molnár Károly CEO, ProDSP

A rendezvényen elhangzott letölthető előadások és a képgaléria az alábbi linkről érhetők el:

szakmai nap fejlec

prodsp szakmainap 40

prodsp szakmainap 39

Szerző: ProDSP

huf éves árbevétel
mérnök és szakértő
tapasztalat
megvalósult projekt

Blog

Hardvertervezés a ProDSP-nél

Hardvertervezés a ProDSP-nél

A Prodsp 15 éves történetét végigkísérik az egyedi hardver- és szoftverfejlesztési feladatok.

Bővebben ...
Ismerkedés a Toradex modulokkal - egy  izgalmas fejlesztés, számtalan előnnyel

Ismerkedés a Toradex modulokkal - egy izgalmas fejlesztés, számtalan előnnyel

2021 tavaszán egyik ügyfelünk azzal keresett meg minket, hogy készítsünk egy olyan platformot, ami alkalmas egy infrakamerás alkalmazás kifejlesztésére.

Bővebben ...
Single Board Computer hatékony beágyazása egyedi hardverekbe

Single Board Computer hatékony beágyazása egyedi hardverekbe

A fejlesztők napjainkban gyakran szembesülnek azzal, hogy a vevői specifikációk komoly követelményeket támasztanak a kifejlesztendő eszközökkel szemben.

Bővebben ...

Referenciák

Flex Jabil Circuit Honeywell Sanmina

 

Audi Bosch Continental Knorr-Bremse Kübler Physik Instrumente SENEC Thyssenkrupp Presta Vincotech Vitesco

 

Suzuki

 

Valeo

 

Evopro Innovation Hirschmann (TE) Videoton

 

KUKA Robotics Midea (China) UAES (China)

 

OnRobot

 

TEM

 

Matron

 

ProDSP referenciák

vitesco Audi logo bosch continental evopro vitesco vitesco honeywell jabil knorrbremse vitesco kuka
vitesco onrobot vitesco vitesco vitesco vitesco vitesco thyssen vitesco vitesco valeo vincotech vitesco