A chiphiány túlélhető!

A chiphiány túlélhető!

Hatékony válaszok a félvezetők ellátási krízisére, beszállítói oldalról

A globális chiphiány számos magyar és nemzetközi vállalat életében okoz fennakadásokat. A téma sok tekintetben érintheti partnereinket is, ezért az alábbi cikkben összegyűjtöttük, hogy a ProDSP milyen hatékony válaszokat tud adni erre a komplex problémára.

A chiphiány nem újkeletű jelenség, az elektronikus eszközök piacának folyamatos bővülését az elmúlt évtizedekben többször hátráltatta már alkatrészhiány. Emlékezetes például a 2011-es japán földrengés következtében bekövetkezett drágulás a memória áramkörök piacán, melyet a gyártási kapacitások kiesése okozott.

Hogyan alakult ki a jelenlegi helyzet a félvezetők piacán?

A jelenleg, 2021-ben is tartó chiphiány több körülmény együttes hatásának eredményeképpen öltött globális méreteket.

A COVID-19 járvány a chipek gyártására és a felvevők piacára gyakorolt komplex hatása révén megnehezítette a folyamatosan növekvő igények kiszolgálását. A helyzetet a nagyhatalmak közötti időről-időre fellángoló kereskedelmi háború pedig csak tovább rontotta.  

Egyes szektorok kiemelten veszélyeztetettek!

Az autóipar különösen veszélyeztetett az elektromos hajtáslánc, a vezetéstámogató és az infotainment rendszerek robbanásszerű fejlődése miatt, hiszen ezek a rendszerek soha nem látott mennyiségű elektronikai komponenst igényelnek. A chiphiány a fejlesztéssel, kisebb szériák gyártásával foglalkozó cégek életébe is begyűrűzött. A disztribútori készletek kiürülése és napi szintű változások miatt már nem csupán a régebbi tervek újragyártása jelent problémát, de a frissen tervezésre kerülő áramkörök gyártásba adásakor sem hagyatkozhatunk a zökkenőmentes ellátásra többé.

A ProDSP megoldásai az ellátási lánc problémáira

Cégünknél a kezdetektől fogva gördülékeny és kiszámítható volt az alkatrészek ellátottsága. A jelenlegi nemzetközi hiány negatív hatásai alól azonban sajnos mi sem vonhatjuk ki magunkat. Mivel a kiszámíthatóság és a gyors átfutási idő továbbra is partnereink kiemelt igényei közé tartoznak, a ProDSP a helyzet első pillanatától stratégiai megközelítéssel kezelte a problémát.

Nézzük meg a legfontosabb lépéseket, amelyeket cégünk tesz a szolgáltatási minőség és a zökkenőmentes teljesítés fenntartása érdekében:

  • Kiemelt fontosságú kérdésnek tartjuk, hogy a helyzetet világosan kommunikáljuk az ügyfelek felé, különösen azok számára, akik még nem találkoztak közvetlenül a jelenlegi helyzet nehézségeivel. 
  • Rugalmas hozzáállással, közösen keresünk megoldást a felmerülő problémákra, ugyanakkor vállalásainkban igyekszünk reális alapokon nyugvó határidőket kialakítani.
  • Tervezéskor a szigorú szakmai szempontok betartása mellett azokat az áramköri megoldásokat helyezzük előtérbe, amelyekkel tapasztalataink alapján garantálni tudjuk a gyártmányok elkészültét.
  • Minden esetben kiemelt figyelmet fordítunk a gyártás előkészítésére.
  • Mindig egyeztetünk a problémás alkatrészek beérkezésének határidejéről, vagy ajánlatot teszünk kompatibilis helyettesítő típusokra. Szélsőséges esetben az érintett áramköri részlet áttervezését is javasoljuk megoldásként.
  • Bővítettük a megbízható beszállítók körét, a meglévő alvállalkozókkal pedig szorosabb együttműködést alakítottunk ki.

Sokat segíthet számunkra, ha a projekt korai fázisában tisztázásra kerül a kívánt gyártási darabszám, így a fő komponensek már a tervezés során beszerezhetők, biztosítva a prototípus szériák zökkenőmentes elkészülését.

Bár a chiphiány hatása feltartóztathatatlanul elérte cégünket, partnereinkkel közösen mégis sikerült megoldani, hogy minden projektünk gyártásba kerüljön ebben az időszakban is. Így e korszak egy pozitív hozadéka lehet az ellátási lánc reformján túl, hogy ezen együttműködések szorosabbá váltak.

Szerző:
Szalma Tamás, senior hardware designer

Blog

A biztonságos gépgyártás alapjai

Szabványok alkalmazásának jelentősége - esettanulmánnyal

Bővebben …

A munkahelyi well-being megteremtése

A világ fejlődésével és a jóléti társadalmak létrejöttével a munkához való hozzáállás is megváltozott. 

Bővebben …

Hardvertervezés a ProDSP-nél

Hardvertervezés a ProDSP-nél

A Prodsp 15 éves történetét végigkísérik az egyedi hardver- és szoftverfejlesztési feladatok.

Bővebben …