Egyszerű vagy komplex teszttorony?

Egyszerű vagy komplex teszttorony?

Teszttornyok gépészeti tervezése – a ProDSP kiemelt kompetenciaterülete

Az iparban a teszttornyokat sokan csak úgy ismerik, mint olyan berendezések, melyekben többek közt a műszerek, szerelőlapok, elektromos eszközök és a vezérlőelemek helyet kapnak. Ha csak ezeket az ismérveket soroljuk fel a teszttornyokról, akkor mondhatjuk azt is, hogy a „teszttorony nem más, mint egy vezérlőszekrény vagy rack-szekrény”. A valóság persze ennél bonyolultabb. Gépészeti szempontból megkülönböztetünk például egyszerű és komplex teszttornyokat, nem mindegy azonban, hogy melyik mellett tesszük le a voksunkat az adott ipari projekt során.

Mi a „baj” az egyszerű teszttoronnyal? 

Az egyszerű teszttornyokat általában a kereskedelmi forgalomban is kapható elemekből építik fel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kapcsolószekrény és a hozzá tartozó, a piacion bárki számára elérhető építőelemek megvásárlása után egyszerűen beépítik a fent említett műszereket és egyéb eszközöket a megvásárolt berendezésbe. Ezzel azonban nem mindig érünk célt.

Akármennyire is sokszínű ugyanis ma már a szekrényekhez kapható elemek és kiegészítők technológiai tárháza, még mindig előállhat olyan helyzet, amikor egy adott műszerhez nem kapható a megfelelő kiegészítő (például beépítőkeret), vagy ha kapható, akkor vagy nincs raktáron, vagy az is előfordulhat, hogy nem illeszthető be az adott rendszerbe anélkül, hogy ne kellene módosításokat végezni rajta.

A módosítások azonban kitolhatják a sokszor amúgy sem rövid szállítási határidőket, mely sem a beszállítónak, sem pedig a megrendelőnek nem áll érdekében.

Miben különbözik a ProDSP által gyártott teszttorony a többitől?

Vállalatunk mérnök specialistái évtizedes fejlesztői tapasztalattal rendelkeznek, így nálunk a kereskedelemben kapható eszközöket, szekrényeket, beépítőkereteket stb. igény esetén könnyedén kiváltjuk saját fejlesztésű elemeinkkel.

Tehát ha a vevői igény alapján nem megvalósítható az adott határidőre egy teszttorony megépítése, vagy egyedi megoldásokat kell alkalmazni a projekt során azért, hogy a teljes rendszer összeálljon, akkor a saját fejlesztésű elemeinkből építkezve oldjuk meg a problémát.  

A folyamatok optimalizálása érdekében például létrehoztunk egy belső standard elemtárat, melynek segítségével gépész tervezőink gyorsan és rugalmasan tudják megtervezni az adott teszttornyot.

Számos elemet ebből az elemtárból raktározunk annak érdekében, hogy a gyártási időket csökkenteni tudjuk. Így versenyképesebb, és a vevői igényeknek 100%-ig megfelelő terméket tudunk rövid határidőkkel szállítani. 

Ennek a megoldásnak köszönhetően a tornyok tervezésének nagyobb része szinte azonnal elvégezhető, így a tervezői energiákat az egyedi megoldást igénylő alkatrészekre tudjuk fordítani.  

Az egyszerűbb teszttorony típusú gyártási projektjeinknél előfordulhat az is, hogy a termékspecifikus részeket a vevő biztosítja számunkra, vagy ha mi készítjük el azokat, akkor ez egy külön tervezési egységként kerül kivitelezésre.

Mitől lesz „komplex” egy teszttorony?

A komplex teszttorony annyival több az egyszerű teszttoronynál, hogy ebben a berendezésben helyet kapnak már a mozgó kontakter egységek, a fiókos rendszerek és az ún. Jig-ek is, amelyben a terméket tesztelni lehet. 

Ebben az esetben is elmondható, hogy a műszerek és elektromos eszközök - teszthardverek - betervezése viszonylag egyszerűen és kevés időráfordítással elvégezhető. 

A tervezési idő jelentősebb részét itt a termékhez kapcsolódó mozgó vagy statikus tűágyakra, termék fogadó fészkekre kell fordítani, a többi munka itt már kevesebb ráfordítás igényel. Projekttől függően a mindössze néhány fészket tartalmazó rendszertől egészen a 16-20 fészkes rendszerig széles skálán mozoghat a munka összetettsége. 

Összefoglalva tehát, a bonyolultabb, komplex tornyokban már minden benne van, ami egy termék teszteléshez csak szükséges lehet.

A ProDSP-nél ma már elmondhatjuk, hogy a gyártósorba integrálható teszttornyoktól az ún „stand alone” teszttornyokig minden megrendelői igényre van megoldásunk.

Szerző:
Dombi Gábormechanical techleader

Blog

A biztonságos gépgyártás alapjai

Szabványok alkalmazásának jelentősége - esettanulmánnyal

Bővebben …

A munkahelyi well-being megteremtése

A világ fejlődésével és a jóléti társadalmak létrejöttével a munkához való hozzáállás is megváltozott. 

Bővebben …

Hardvertervezés a ProDSP-nél

Hardvertervezés a ProDSP-nél

A Prodsp 15 éves történetét végigkísérik az egyedi hardver- és szoftverfejlesztési feladatok.

Bővebben …